Home

Over ons

QiGong

Jaarprogramma Cursussen

Workshops Nederland

Leesboek

Linken

Ervaringen

Email

" QIGONG EN NATUUR " VAKANTIES MET EEN EXTRA DIMENSIE !

" Qigong en Natuur " vakanties .... weer vrij doorademen in stille prachtige natuurgebieden, verblijven in de schoonheid van hele bijzondere lokaties, gezelligheid en warmte ondervinden in kleine groepen waar je ook gewoon jezelf en alleen mag zijn, bewegen om lichaam en geest weer in harmonie te brengen...... voor alle leeftijden Qi Gong en Natuur ....vakantie !

    Klooster Maria         

    Luggau

             Oostenrijk
 

         geen cursus in 2024

               
           

 

Water Natuur Cultuur Spiritualiteit

"QiGong en Natuur"

 

                                                              

                                                                                                                                                                                                 
Het lieflijke oude boerendorpje.... Maria Luggau! Vriendelijke mensen op de enige straat die het dorp rijk is, traditionele en nog geleefde folklore, een buitengewoon sfeervol en bijzonder klooster op een heel "oude plaats", prachtige stille bergnatuur rondom, een heldere strakblauwe hemel en een wijds uitzicht, het donkere groen van de dennen tegen de bloeiende en zachtgroene almen en soms wat sneeuw hoog boven op de toppen van de bergen, de warme Karinthische zon .... en water.... óveral klaterend ruisend water in de bergbeken, in het riviertje in de diepte van het dal en in de vele bronnen..... zomers wandelen en genieten .... dat is onze eigen ervaring en die van de deelnemers van de afgelopen jaren in dit prachtig hooggelegen dal.

 

Een impressie van de prachtige locatie is te vinden onder
http://www.youtube.com/watch?v=y5-zHI6KMqA

                                                                                Het CURSUSGELD bedraagt Euro 190,- voor de week:
                                                                  (maandag tot en met vrijdag 20 uur onderwijs, incl. thee.)
                                          
OVERNACHTINGSPRIJZEN in het klooster zijn te vinden aan het einde van de pagina
                                                Oigong Programma:      "18 bewegingen deel 2" https://youtu.be/goH6t0m6QnQ
                                                                                 


Maria Luggau Klooster
Jubiläumsjahr 2013

"500 Jahre Wallfahrtsort Maria Luggau
Seit 1513 Pilgern tausende Gläubige nach Luggau zur Gottesmutter..."

 

 

Het Heiligdom van Maria Luggau en het bijbehorende klooster oefenen 500 jaar een faszinerende en magnetische aantrekkingskracht uit op talrijke pelgrimgangers, die hier een toevluchtsoord zoeken voor hun gebeden. In de stille bergen van de omgeving ademt ook de natuur een diepe innerlijke vrede uit, die haar weldaad op een ieder - pelgrim of gast - overdraagt. Eeuwen lang komen mensen uit Oostenrijk, Italie,Slowenie en Zwitserland naar het " imaginaire sterre-oord" om te genezen en tot zichzelf te komen. De gebeurtenissen die tot het ontstaan van deze bedevaart geleid hebben, zijn geenszins verzinsels uit de donkere middeleeuwen, maar bewezen en vastgestelde feiten.

 

Ebnertal

 

In de oogsttijd van 1513 ontving de arme boerenvrouw Helena tijdens haar middagslaapje op de korenakker een droomvisioen, waarin de Moeder van Smarten Helena vroeg ter harer ere op deze plaats een kapel op te richten. Eerst geloofde Helena niet erg aan deze droom, maar om haar onrust kwijt te raken en de waarheid te vinden, besloot ze de droom op de proef te stellen. Ondanks het stormachtige weer plaatste ze een brandende kaars op het veld. Als deze zou blijven branden, dan zou dat voor Helena het teken zijn dat Maria werkelijk aan har verschenen was.

 

 

 

 

En inderdaad, de kaars bleef drie dagen en nachten branden!

Nu bestelde de vrome vrouw een klein houten mariabeeldje bij een plaatselijke houtsnijder - het huidige beroemde Vesperbeeld van de Genademoeder van Luggau - en plaatste dat op het veld. De boerenbevolking hechtte weinig geloof en waarde aan Helena, integendeel zelfs....ze werd als heks aangeklaagd, echter ook weer vrij gesproken.......

 

Het verhaal gaat nog veel verder .....uiteindelijk ontstond hier de grote basiliek en het bijbehorende klooster. Op de vele schitterende fresco's in het klooster en op de schilderingen op de Luggauer boerenhuizen kan men de hele geschiedenis van het ontstaan van de pelgrimage zien en lezen!

 

Maria Luggau Dorp

Water Natuur Cultuur Spiritualiteit

 

 

Het bedevaartsdorp Maria Luggau ligt op 1170 m. hoogte in het laatste dal bij de Karinthische grens met Oost Tirol, aan de prachtige Karnische Dolomitenstrasse. De eigen kenwoorden van het dorpje zijn: water natuur cultuur en spiritualiteit, en wij kunnen niets anders dan dat volmondig bevestigen!!

Destijds - in de herfst van 2000 - vertrokken wij vanuit Klooster Wernberg in Zuid Karinthie in de loop van de middag richting Maria Luggau. We hadden geen haast: het novemberweer leek wel hoogzomer, de herfstnatuur was op haar mooist en het was bijzonder stil op de weg. Dus met een slakkegangetje sloegen we na Koetschach-Mauthen de kleine smalle weg langs de romantische rivier de Gail in. Geen idee dat het daar zo mooi zou zijn !!

De zon scheen door de goudgeel gekleurde lariksen en loofbomen die tussen de donkergroene dennen fel afstaken. Wilde schluchten wisselden af met liefelijk glooiende almen, en de weg kronkelde zich langzaam omhoog tot tegen de 1200 meter. Kleine opvallend mooie dorpjes onderbraken de tocht: later lazen we dat het hele Lesachtal zowel qua natuur als qua bebouwing en cultuur onder bescherming staat. Daarom ziet alles er zo beeldschoon en origineel uit! En hoe moet dat in de lente wel zijn.... het eerste zachte groen, de voorjaarsbermen en de ontluikende almen!

 

Na drie kwartier opeens het bord Gruess Gott in Maria Luggau en direkt het uitzicht door het dorpje heen naar de grote basiliek en het klooster.
Het dorpje bestaat uit het klooster en een aantal boerderijen. Het heeft een grote supermarkt, waar je uitstekend inkopen kunt doen voor lunch en/of avondbrood. Er zijn twee goede restaurants voor 's middags en 's avonds en een restaurant waar je uitsluitend 's middags warm kunt eten. Vanuit het dorp ben je direkt in de prachtige natuur waar zowel makkelijke als sportieve wandelingen gemaakt kunnen worden.

 

Het klooster zelf is prachtig! De eetzaal een juweel van barokke bouwkunst, de gangen buitengewoon sfeervol (maar koel!) zoals je het van een klooster verwacht, de kamers mooi, maar eenvoudig. Toiletten en douches zijn op de gang, dus je moet wel iets warms meenemen als je 's nachts eruit moet! Er is wel een lift!! Die is onlangs nog speciaal gemaakt voor de een na de laatste pater die zo slecht ter been werd dat hij de oude afgesleten trappen niet meer op kon. Jammer dat hij voor de aflevering van de lift al in een bejaardentehuis opgenomen moest worden! Overigens, de trappen lopen is wel veel sfeervoller!

Maria, Brigitte, Agnes en Margaretha, allen vrouwen uit het dorp die het klooster helpen bestaan - heetten ons hartelijk welkom. De rondleiding door het gehele klooster was al een wonder: de gangen vol kunstwerken, de binnenhof, het prachtige uitzicht uit de zuidelijke en oostelijke kamers, de basiliek, maar ook een geheime meditatiekapel boven de kerk, waarvandaan je door een raam uitkijkt in de kerk beneden je. Maar wij hebben uiteraard ook gemediteerd in de basiliek.... daar is de energie zodanig dat alles van zelf gaat. Nu kunnen we ons de dankbetuigingen waar de muren van de gangen in het kerkgedeelte mee vol hangen, voorstellen.

 

 

Buiten in het dorpje vinden wij de weg naar de beroemde watermolens van het Lesachtal, waarlangs wij omhoog lopen tot aan de "Pelrgimsbron". Ook hier is het water mede middelpunt van de aandacht van de de inwoners zelf en de bezoekers: de pelgrims en de weinige vakantiegangers. Heel bijzonder om in de warme (november)zon onze waterflessen te vullen met dit energierijke water.

Onder in het dorpje Maria Luggau vinden we ook nog een leuke kleine camping (bij Gasthof Luggau), op een terras boven het romantische dal van het riviertje de Gail. De camping is gelegen direkt achter het restaurant van Gasthof Luggau en heeft een prachtig uitzicht over de Karnische Dolomiten! De wandelwegen beginnen er voor de deur. Als je niet in het klooster wilt verblijven, kun je dus prima op deze camping staan. Ze ligt op 5 minuten lopen vanaf het klooster.

 

 

 

Vlakbij Maria Luggau ligt het Natur- und Gesundheitsdoerfl "Tuffbad" waar je - samen of alleen - naar toe kunnen gaan (taxi en wandelen) om heerlijk te genieten van het geneeskrachtige Mineraalwater ( verwarmd mineraalwater-zwembad!), dat nog net zo heilzaam is als in 1765, toen het nog door de monniken beheerd en gebruikt werd. Daar kun je je laten verwennen met bijvoorbeeld een "Harmonie Vital Behandeling" bestaande uit een "Rosenbluetenbad" en een "Vitalmassage" en niet te vergeten de sauna's.

 

Klik hier voor het reisverslag van Christa Leitner uit Wenen ( augustus 2002 )
Klik hier voor een prachtig
panorama over het klooster heen in het Ebnerdal
Klik hier voor
meer informatie over Maria Luggau

http://www.youtube.com/watch?v=y5-zHI6KMqA

DE WEKEN

Het klooster is GEEN hotel in de ware zin van het woord. Van oudsher is het een pelgrimsklooster waar reizigers van heinde en verre een onderdak vonden voor de nacht. Vier vrouwen uit het dorp leiden en verzorgen het klooster, maar hebben daarnaast hun eigen boerderij. Zij zijn dus niet de gehele dag aanwezig. De kamerindeling gaat traditioneel zo dat mensen als " familielid " te gast zijn wat wil zeggen: je overnachtingskosten zijn zeer laag, maar ieder draagt zijn eigen steentje bij aan het soepel laten verlopen van de organisatie. Dat houdt in voor ons buitenlanders: wij stellen geen hoteleisen, wij kijken bij aankomst op de lijst die op de buitendeur hangt welke kamer we hebben gekregen en nemen die ook. Er zijn kamers met uitzicht op de bergen, er zijn ook kamers met uitzicht op de binnenplaats. Maria bepaalt wat voor de organisatie het makkelijkste is wat kamerindeling betreft ( schoonmaken en indeling van andere groepen/reizigers die voor of na ons komen), daarna gaat het in volgorde van aanmelding bij ons, en pas als laatste kun je eigen voorkeur uitspreken. Er zijn overigens ook meerpersoonskamers (gezinskamers) in het klooster. Behalve overnachten in het klooster kun je ook kamperen op de zeer mooi gelegen camping op 5 minuten loopafstand.
Er staat een mooie meditatieruimte tot onze beschikking voor 's ochtends, plus de "theaterzaal" voor de QiGong lessen, daarnaast de tuinen en de kerk, en een zeer bijzondere kleine kapel waar we zo af en toe 's avonds een meditatie zullen doen (zomers).

 

Vijf dagen lang vindt s'morgens en s'avonds QiGong en Meditatie plaats, waarbij de woensdagavond vrij is zodat je ook eens een lange dag in de bergen kunt doorbrengen. Op die avond zal er een alternatieve QiGongles worden aangeboden mits er meer dan 4 mensen interesse hebben.
We werken in de theaterzaal, de sfeervolle en zonovergoten meditatieruimte of buiten in de kloostertuin naast het ronde bronnetje, We kunnen deze weken intensief gebruik maken van het energiewater van de omgeving door het water te drinken (bijvoorbeeld de pelgrimsbron bovenaan de " watermolenweg" ) of door je te wassen en pootje te baden in een van de vele bergbeken. Het bruisende bergwater is zeer zuurstofrijk en er zijn al vele onderzoeken geweest naar de positieve werking die het water op de gezondheid heeft bij opname door de huid (wassen!). Dit energierijke water wordt tegenwoordig met dure apparaten " nagemaakt".

Na de ochtendlessen voelen we ons fit en vitaal, lekker in ons vel en stil van binnen. Vanuit dat prettige gevoel kun je heerlijk gaan wandelen en kunnen wij je de mooiste plekjes in de omringende bergnatuur vertellen. s'Avonds sluiten we de dag af met de avondles om al het moois wat we genoten hebben tot diep in onszelf te laten zinken.

Er zal - weer of geen weer - 1 speciale natuur-stiltewandeling gehouden worden langs de oever van de ruisende romantische Gail naar de Radegund-kapel, het oudste kerkje van het Lesachtal of diep in het Ebnertal tot het berghutje van de boeren van Maria Luggau. Deze gezamenlijke wandeling is voor jong en oud goed te doen!
De dalen zijn zeer goed ontsloten, en er zijn zowel mogelijkheden om sportief te klimmen ( Luggauer Böden 2000 m ) als ook om rustige vlakke wandelingen te maken.

 

 

 

Hoe verlopen nou de dagen van zo'n week?

In iedere week zijn er dus dagen dat we gezamenlijk iets doen kunnen, zoals bijvoorbeeld de traditionele stiltewandeling naar de Radegundkapelle of een niet te lange gezelligheidswandeling door het bijzondere Ebnertal, maar er zijn ook "vrije" dagen ingepland, zodat ieder voorzichzelf iets kan ondernemen. Dat is het vakántiegedeelte van de week.

Waar we echter wérkelijk voor samenkomen, zijn natuurlijk de "lessen" ... het samen zoeken naar onszelf, naar onze stilte en de verbinding met de natuur. Dit is wat het klooster ook van ons verwacht. Klooster Maria Luggau is weliswaar een open "vakantiehuis", maar zeker ook bedoeld als kerkelijk en kloosterlijk retraite- en studiehuis voor kloosterordes en groepen met spirituele doelen. Dit wordt ook door de abt toch wel een beetje gecontroleerd.

Het lesgedeelte en de meditaties vormen dus het "serieuze" deel van de week en daarom is het belangrijk om onderstaande gegevens te lezen. Als leraren zullen wij dit deel dus inderdaad beschermen als dat nodig mocht blijken.  

                                                                                       Ebnertal (Böden)

Van de vijf dagen per week ( het weekend is vrij ) geef ik in de meditatieruimte iedere ochtend vanaf 7.15 uur een uur
Meditatie . Die begint vanaf 7.00 uur - of iets eerder als je wilt - met een eigen stille zitmeditatie voorafgaand aan het begin van het energiewerk. We zitten gewoon op stoelen, je kunt iets warms meenemen om om je heen te slaan. Om 7.10 is iedereen binnen zodat de laatste 5 minuten tot 7.15 uur werkelijk stil kunnen zijn. Dan begint de geleide energie- en ontspanningsoefening die zo'n 25 minuten duurt. Daarmee wordt lichaam en ziel geopend en gereinigd. De inhoud van deze oefeningen komen later terug in de bewegende QiGong, zodat het werkelijk ook nodig is dit deel van de lessen te volgen. De Zes Genezende Klanken vormen de volgende 35 minuten, waarna we een kwartier zwijgende stille pauze hebben voor de thee

en aansluitend en nog steeds in stilte ongeveer een uur QiGong, het liefst in de heerlijke kloostertuinen met de ochtendzon, de bloemen en groentes en het fantastische uitzicht op de bergen. Dat stil-zijn is dus een wezenlijk gegeven van de ochtendsessies. Ook de inhoud, het meevolgen van het gehele programma is essentieel en wordt dus wel echt van je verwacht. Een keer een uitzondering is natuurlijk altijd mogelijk als iemand zich niet lekker voelt of een enkele nacht heel slecht geslapen heeft. Na de ochtendles begint de "vakantie" en is er ontbijt in de prachtige refter. De avondles is om 17.15 uur.

                                                                                                                Ebnertal (Böden) met uitzicht op Maria Luggau

De lessen

In de lessen wordt iedere week één echte QiGongvorm aangeboden waarvan de bewegingen op papier staan voor thuis. Het andere aanbod is een therapeutische, niét bedoeld om krampachtig te onthouden, maar om je aan over te geven zodat zij ter plaatse haar werking kan hebben en versterkt kan worden door de speciale kracht van de omgeving. Wat je van dit laatste aanbod "toevallig" (en dat blijkt thuis pas) onthoudt, is dan leuk, maar niet zo essentieel. Je hebt immers al die ándere vorm om thuis te oefenen. De basisprincipes, waar het altijd weer om gaat, zitten namelijk altijd in álle oefeningen!

KLIK HIER VOOR EEN WAT UITVOERIGER BESCHRIJVING VAN DE GEDACHTEN OVER DE LESSEN EN HET "LEREN" VAN QIGONG

                                                       

                                         Stilte, ruimte en natuur

We werken bewust aan het "openen, op kracht komen, doorademen en tot rust komen" in verbinding met stilte, ruimte, de natuur en de schepping, en nemen ons hernieuwde zelf en onze hele andere "verbinding" bewust waar tijdens onze bezigheden en de wandelingen overdag. Daarmee komen we bij een ándere bestemming van deze weken dan "alleen maar vakantie"......
QiGong kent namelijk een heel ander belangrijk aspect: spiritualiteit..... Terwijl de bewegingen voor het lichaam en de gezondheid zo heilzaam zijn, kom je in kontakt met de innerlijke ruimtes van het lichaam en de verbinding van lichaam en kosmos. Je gaat weer luisteren naar de stilte in en achter alle uiterlijke en zichtbare vormen van de schepping. Je kunt weer ervaren dat je niet afgescheiden bent van de natuur en de kosmos, maar er déél van bent. Dat je deel bent van stilte en leegte, van dat wat het goddelijke genoemd kan worden.....


Daarvoor moet je zelf stil worden: toch zeker een déél van de dag (en in ieder geval in en om de lessen) dus niet-praten en niet-denken, maar alleen zijn, voelen en luisteren. Dat vereist soms een discipline van ons, want juist in ons moderne leven met alle hektiek en drukte, is onze hersenfrequentie zó hoog dat het moeite gaat kosten om weer stil te worden! Het kost moeite om niet gelijk na de les weer aan het praten en het lachen te slaan, om de QiGongoefeningen even rustig te laten áánkomen en te laten doorwerken in lichaam en geest. Toch is dat juist zo belangrijk!!
Die korte tijd van stilte zal dan ook met nadruk aangegeven en "beschermd" worden, want vooral in de eerste dagen zul je zien dat het je moeilijk kan vallen om stil te zijn. Láter ga je ontdekken hoe fijn het is om stil te zijn en wat de stilte voor je gaat betekenen.

In de praktijk komt het neer op het volgende: de dag begint met je stilte bij het opstaan, aankleden en douchen, ook als je anderen tegenkomt. Zwijgend door de gang naar de meditatiezaal lopen en daar in stilte gaan zitten. Tijdens de ochtendsessies en theepauze blijft het stil, het lopen - zelf of met elkaar - naar de tuin met haar heerlijke ochtendstemming blijft stil, zodat je de vogels kunt horen, de geuren kunt ruiken, de wind en de zon kunt voelen ( stil zijn is dus helemaal niet saai!). Bij het aansluitende ontbijt kunnen mensen die dat willen, eveneens in stilte blijven door aan een van de stilte-tafels te gaan zitten.

Steineckenalm

Dat stil zijn heeft dus een functie. Niet alleen zijn wij in deze maatschappij zelden in de gelegenheid om nog stilte te ervaren, zodat stilte iets kostbaars is geworden, maar stilte en tijd zijn essentiële componenten van onze gezondheid, onze integriteit en onze spiritualiteit. Daarnaast is het zeer belangrijk bij QiGong dat we de energie die zich in ons heeft veranderd door de les, ook de tijd geven om zich nieuw te ordenen in lichaam en geest. Het is zelfs zo dat je eigenlijk na iedere les een stille zitmeditatie zou moeten doen of half uur (liggend) zou moeten gaan rusten.

En dat alles botst soms met ons vrolijke gevoel van ..."maar ik heb toch vakantie...?? dan moet het toch gezellig zijn... ?? " en het antwoord daarop is : "Ja, daar heb je immers de gehele vérdere dag voor!!"
En gezellig is het dan ook tijdens de vakantieweken. De kloosterleiding is heel gezellig en vrolijk, de groepen zijn gezellig en wij ook, hoewel daarbij gezegd moet worden dat wijzelf ook overdag vaak een steeds blijvende verbinding met stilte en natuur aangaan. Want in de bergen hoor je in de stilte overal het water, je ervaart het grootse, vindt vrede en kalmte. En dat voel je. Wat zul je dat nou verwaarlozen... die korte tijd per jaar dat je op deze hele bijzondere en mystieke plek mag zijn?

Ingridalm

Hochweisssteinhaus

Praktisch:

 

Voor het Aanmeldingsformulier

Om het aanmeldingsformulier te openen, klik hieronder. Je kunt het uitprinten en per post toesturen, maar je kunt het ook als worddokument ( géén andersoortige documenten!!) bij U opslaan, invullen en aan ons mailen! Je mag ons ook een gewoon mailtje sturen met de vraag om een aanmeldingsformulier, dan komt het als bijlage bij je aan en kun je het het op een iets eenvoudiger manier aan ons terug mailen.

NB.Wij beantwoorden emails of voicemails altijd direkt!
Mocht U dus niets van ons terughoren, dan betekent dat dat er bij de servers iets is fout gegaan.
Wilt U dan met een dag of drie Uw bericht nog eens sturen?

klik hier!

Extra informatie treinreis

De treinreis gaat via Spittal-Lienz of via de Brenner: Je reist tot aan het kleine dorpje Sillian of Tassenbach ( direkt na Sillian ), en vandaar met een taxi of naar Maria Luggau. De bussen vanuit Sillian en Tassenbach gaan tot nu toe drie keer op zondag, maar héél soms wel op zaterdag en uiteraard op de werkdagen. Je kunt de dienstegeling van de bus vinden op de homepage van de ÖBB. Tijden wisselen echter per jaar! Het is dus aan te raden om op de vrijdag aan te reizen, als je afhankelijk bent van de bussen Met andere deelnemers gezamenlijk de taxi nemen is natuurlijk altijd het voordeligste! Bij gezamenlijk reizen of afspreken in Tassenbach kost een taxi voor 4 personen plm. E 40,- (per gehele taxi) en voor 9 personen plm. E 50,- ( per gehele taxi). Taxiunternehmen Wilhelmer/St. Lorenzen (Tel. 04716/306), Konrad Scherer/Obertilliach (Tel. 04847/5101), Anton Vollgger/Arnbach (Tel. 0664/9888800), Taxi CabCall/Sillian (04842/0800 283773). Er is géén eigen ophaaldienst van het klooster meer!
Je kunt natuurlijk ook proberen vanuit Holland mee te reizen in een andere auto. Adressenuitwisseling voor (samen)reis-organisatie wordt door ons verzorgd!

 

Terug naar boven Terug naar jaarprogramma Home Email