Home

Over ons

QiGong

Jaarprogramma Cursussen

Workshops Nederland

Leesboek

Linken

Ervaringen

Email

Deze pagina maakt deel uit van de website van het LaoShan Centrum Holland

" Vakantie met een extra dimensie!
Verstilling en verdieping

Oostenrijk Mallorca Ibiza Duitsland Nederland "

 

de cursussen Meditatie en QiGong
....verstilling en verdieping....

verbinding tussen oosterse gezondheidsleer en westers christendom

 

Tijdens de cursusweken "Spirituele Vakanties" in Oostenrijk, Duitland, Ibiza en Mallorca en gedurende de weekends en midweken in Nederland zijn de cursussen bedoeld als verstilling en verdieping. en als volgt opgebouwd:

Als voorbereiding om lichaam en geest tot rust te brengen en te openen voor de diepte in jezelf beginnen we de dag altijd met een stil zitten, gevolgd door een zinvolle korte tekst uit de westerse christelijke mystiek ( H. Clara van Assisie, Meister Eckhart, Goethe, of eigen lestekst van Maria Louise) met aansluitend een ontspannings- en energieoefening (geleide lichaamsgeorienteerde meditatie die diep grondend en verbindend is) die ongeveer 25 minuten duurt. Dan volgen de 6 Genezende Klanken, een regulatie van de 5 Yin-energievelden en de aan de natuur gerelateerde kwaliteiten "vriendelijkheid en welwillendheid, innerlijke vrede en kalmte, diep vertrouwen, waardige acceptatie en levensmoed en het eigen innerlijk weten". Dit is een rustige meditatieve oefening in het zitten die ongeveer een half uur duurt. Bij elkaar duurt deze meditatieve sessie een uur.

We beginnen de QiGonglessen altijd met " de geest en de ademhaling tot rust brengen", wat inhoudt dat je rustig ontspannen staat, leert centreren en gronden en de aandacht van buiten naar binnen te brengen. Het lichaam wordt dan bewust gereguleerd = in een bepaalde stand gebracht waardoor de meridianen vrij worden om te kunnen doorstromen. Dat rustige staan en reguleren zou je kunnen zien als een meditatievorm in het staan. Dat duurt zo'n 5 of 10 minuten.

Daarna volgt een warming-up van eenvoudige oefeningen die de spieren en gewrichten los maken en het lichaamsbewustzijn verhogen. De tussentijd ( 1 minuut ) tussen twee oefeningen zijn korte stilte-pauzes om na te voelen in het lichaam en weer dieper in meditatie te komen.

De eigenlijke QiGong is per weekend of week verschillend. Het kan een thema zijn zoals "vitaliteit en levensvreugde" waarbij het accent van de oefeningen zeer op Maag, Milt, Nieren en de Hara ( QiHai ) ligt of "het emotionele leven" waarbij we speciaal Longen, Hart en Pericardium doen. Maar we kunnen ook een officiele QiGongvorm doen zoals QiGong voor het Hart of QiGong voor de Longen, TaiChi QiGong 18 Bewegingen ( deel 1 of 2 ) enzovoort.

Bij mooi en droog weer worden de lessen bij voorkeur buiten gegeven, tenzij muziek een wezenlijk deel uitmaakt van het therapeutische proces. Dan bedoelen we: zachte poetische ( vaak chinese) ontspanningsmuziek. Als we buiten zijn, genieten we van de klank van de natuur als ondersteuning van de bewegingen.

Een les duurt meestal 5 kwartier of soms ietsje langer en heeft een afwisseling tussen bewegen en rustmomenten. Het is erg belangrijk om na een les de energie voor jezelf te behouden door stilte en rust te bewaren, of zelfs even te gaan liggen en rusten. Ontstane veranderingen in het energie-systeem hebben dan de tijd om een plek te vinden.

Alle vormen en thema's zijn geschikt voor alle leeftijden en zowel voor (nieuw)beginners als ook voor gevorderden. QiGong beoefen je weliswaar in een groep, maar je beleeft en ervaart het zeer persoonlijk en op je eigen niveau. Het is daarbij dan ook belangrijk dat je je eigen grenzen aanhoudt! Als het je even genoeg is, dan kun je dus rustig gaan zitten ( je kunt een stoel achter je nemen) en de oefeningen zittend meedoen of gewoon even toekijken.

 

De weekends en weken worden door de deelnemers benut om

te verstillen en te verdiepen

jezelf te vinden

God te vinden

gezond te zijn

 

 

Kenmerkend voor de groepen is
* vrijheid om buiten de lessen individueel dat te doen waar je behoefte aan hebt en naar eigen keuze deel te kunnen nemen aan eventuele groepsaktiviteiten zoals    de wandelingen
* QiGong zeer persoonlijk te kunnen beleven al naar gelang je eigen niveau
* gelegenheid voor een persoonlijk contact met de docenten

Van jou wordt verwacht
* een serieuze motivatie om zoveel mogelijk aan alle lessen deel te nemen
* achtzaamheid, aanpassing en behoedzaamheid t.o.v. de regels van de kloosters
* stilte en rust in acht te nemen daar waar het gevraagd wordt

 

LaoShan Centrum Holland
QiGong en Meditatie

  Weekends en Midweken in Nederland  

Vakantiecursussen in Duitsland Mallorca Ibiza Oostenrijk

Gerhard Kustrung en Maria Louise Kool

laoshancentrum@gmail.com

NB.Wij beantwoorden emails altijd direkt!
Mocht U dus niets van ons terughoren, dan betekent dat dat er bij de servers iets is fout gegaan.
Wilt U dan met een dag of drie Uw bericht nog eens sturen?

 

 

Voor informatie over lesmogelijkheden in Uw eigen omgeving bezoekt U de website van

Stichting TaiChi Nederland (lerarenlijst)

 

Terug naar boven Terug naar reizenoverzicht Home Email Reisverslagen