Home

Over ons

QiGong

Jaarprogramma Cursussen

Workshops Nederland

Leesboek

Linken

Ervaringen

Email

 

" QIGONG EN NATUUR " VAKANTIES MET EEN EXTRA DIMENSIE !

" Qigong en Natuur " vakanties .... weer vrij doorademen in stille prachtige natuurgebieden, verblijven in de schoonheid van hele bijzondere lokaties, gezelligheid en warmte ondervinden in kleine groepen waar je ook gewoon jezelf en alleen mag zijn, bewegen om lichaam en geest weer in harmonie te brengen...... voor alle leeftijden Qi Gong en Natuur ....vakantie !

 

Reisverslag door Maria Louise Kool

"QiGong en Waaiervorm op Ibiza"
Februari 2002

 

Vanuit een nat en sneeuwend Noord Europa landden wij op 22 februari op een verrassend zonnig en bloeiend eiland.... we werden verwelkomd door wuivende palmen, vol in "vrucht" (oranje dadels), bomen vol sinaasappels en citroenen en zelfs nog enkele bloeiende amandelbomen! En de bermen een bloemenzee van Spaanse margrieten, kruiden en een veelvoud aan kleur en geur....

 

 

En daar stonden we dus in onze dikke winterkleren, toch weer een beetje verbijsterd door de plotselinge klimaatwisseling! En dat terwijl we dat wisten van vorig jaar Mallorca in dezelfde tijd!! Je kunt het je gewoon niet voorstellen als je nog in het koude en natte Nederland bent! Dus alwéér hadden we te weinig zomerkleding bij ons!
In de stralende namiddagzon lag het witte klooster Santa Teresa er oogverblindend bij op de hoge kust van de middellandse zee. De Spaanse zusters waren enthousiast in hun warme en hartelijke begroeting waar we weing van verstonden, maar genoeg van begrepen. Gerhard en ik kenden hen natuurlijk al van onze QiGongweken van vorig jaar Mei. We werden natuurlijk direkt weer naar de sfeervolle kamertjes met de mooie zwartwit geblokte vloeren gebracht, ontvingen weer onze drinkwaterflessen ( het water uit de kraan is zout, dus daar moet je je maar beter niet in vergissen!). En gelijk maar snel in onze koffers gedoken om toch wat zomerse kleren op te duikelen. Nou, dat was echt zoéken!

 

In kleine groepjes arriveerden de deelnemers uit alle windstreken en van alle leeftijden. De oudste was Zoetermeerse Ans van 81 jaar (met twee jaar Taichi-ervaring) die ons op Internet gevonden had en twee van haar dochters had meegenomen! Alle leeftijden en alle windstreken..... en iedereen was even verbluft en verrast door het heerlijke klimaat van Ibiza. Was dit nou winter op Ibiza....??
" Wie heeft er wat zonnebrand voor me?... wie heeft een zonnehoed te leen?.... heb jij ook geen badpak bij je?.... dan moeten we maar naaktzwemmen!( wat we ook deden. Het was nog wel een beetje koud in het water, maar het ging!).... Kunnen we nu gelijk gaan zwemmen?.... Nee, je hebt geen waterschoenen!.... Nou dan maar over de keitjes hobbelen .... (en dus plóns, als je dat nog helemaal niet wilde!! Brrr! )

 

We zouden al op zondag met de cursus beginnen omdat een aantal van ons al op vrijdag aangevlogen waren en dus ook weer op vrijdag terug moesten. Dus toen de laatsten eindelijk op zaterdagavond arriveerden ( met vertraging vanwege de sneeuw in Duitsland en zónder bagage vanwege die vertraging!! Die kwam per bestelbus van Iberia pas de volgende dag ), kon het kennismakeingsgesprek beginnen.
De volgende ochtenden om 07.00 uur - het was dan nog donker - was iedereen present in de kapel om de
Zes Genezende Klanken te beoefenen. Als beginpunt van de dag is deze orgaan/meridiaanoefening een prachtig en verstild moment: ik ben dan al heel vroeg op, luidt om half zeven de bel in de gangen, en maak de kapel al vroeg klaar en geopend: meditatie kan al aangevangen worden en om 7 uur begint het harmoniseren van lichaam en geest door de zes klanken, die corresponderen met de 5 Yin en Yang meridianen en de Drievoudige Verwarmer. Als zittende vorm worden de handen dan op het lichaam gelegd en - meditatief naar binnen gekeerd - worden dan de klanken zacht en laag gezongen. Aansluitend dronken we iedere dag in de volgorde van de 5 Elementen de vers uit China meegebrachte LaoShan Brokaatthee: iedere dag een andere thee voor een ander orgaanpaar.
En dan gingen ook gelijk de luiken van de kapelzaal open naar buiten en viel het vroege zonlicht al door de ramen naar binnen, de meeuwen krijsten en de zee lag te schitteren tussen de pijnbomen door!


Als een kwartier later de Qigongles begon, was de zon al zo warm dat het heerlijk was om buiten op onze vaste klif boven zee onze oefeningen te doen. Dit keer had ik gekozen voor een thema i.p.v. een vorm: we zouden de 5 Elementen doen naar aanleiding van de QiGongbewegingen van de Klanken. Iedere klank heeft ook een eigen beweging, die je in alle andere bestaande Qigongvormen steeds weer kunt herkennen. We hebben dus ook stukjes gedaan uit de "QiGong voor het Hart", de TaiChiQiGong-18 Bewegingen, uit de "oefening voor een lang leven" en als slot aan het eind van de week het "Lopen van de Kraanvogel", wat altijd weer een prachtige vorm blijkt te zijn. Die laatste doen we dan binnen, omdat daar zulke mooie boeddhistische muziek bij hoort!
Kleine maar functionele details zoals aandachtsaccenten in de vingers ( bijvoorbeeld duim-wijsvingerdriehoeken en hoe die precies te gebruiken voor de instroom, het punt Yuji in de beweging, de hartmeridiaan in de pink ) konden ruime aandacht krijgen omdat we niet werden "opgejaagd " door het moeten aanleren van een vaste vorm. Dat was heerlijk!
Nadruk deze week lag uiteraard weer op het openen van het hart en het zinken in de voeten en het bekken, het ontspannen van rug en schouders en het psychische effect daarvan in het dagelijks leven. Natuurlijk hoorde het
GuoLin-lopen bij het programma. Daar kunnen zowel beoefenaars van de Cheng Man Ch'ing-stijl als die van nde yreaditionele stijlen zich helemaal in terug vinden! GuoLin QiGong is een loopvorm waarbij je werkelijk alle belangrijke aspecten van QiGong kunt uitwerken. En buiten tussen de pijnbomen en langs het zeepad met uitzicht op het sprookjesachtige eiland Formentera dat in de pasteltinten van de ochtendnevels nog zichtbaar is, is GuoLinQiGong een echte belevenis! De allerlaatste ochtend hebben we dan ook een extra lange sessie gedaan om werkelijk "in" de vorm te kunnen komen. En driekwartier lang daarbij ook nog de aandacht in de Jiexi-punten weten te houden, doet ook wel wat voor je maag!

Dat QiGong openend is en rouwverwerking kan inhouden werd dan ook heel duidelijk.

 

                                                                                                                                       "statiefoto"  van de waaiervorm                                        

's Avonds was er waaiervorm, waar zelfs 81-jarige Ans (nou ja, zčlfs.... Ans was fitter dan menigeen!) aan meedeed! De grote groep vrolijke rode en zwarte waaiers trok natuurlijk de aandacht van "toevallig" langskomende Ibizaner wandelaars, dus er was zo af en toe wel wat bekijks! Maar dat gaf allemaal niet: er werd vrolijk en geanimeerd, maar serieus geoefend zodat aan het eind van de week een aardig stuk waaiervorm ge3leerd was. Waaiervorm is heus niet zo eenvoudig: er wordt heel wat van het evenwicht en de stabiliteit gevraagd, van souplesse in de gewrichten en natuurlijk.... het met een knál kunnen uitklappen van de waaier zelf! Dat doet dan ook wel aan een vrolijke kleuterschool denken, als we dat oefenen!
Het resterende deel van de vorm komt maar de vólgende keer op Ibiza, zeiden alle wapperaars.... of gewoon in Holland tijdens een van de weekendworkshops. Het was leuk en interessant om de QiGongbeweging van de waaiervorm ook eens te belichten. Ik geloof dat alle deelnemers een aardige indruk en herkenning hebben gekregen van wat QiGong allemaal in kan houden!

En toen weer naar huis.... de tijd leek wel een eeuwigheid geweest, wat een genieten, wat een zon en wat waren de dagen heerlijk lang! Overdag hebben we steeds zóveel gezioen, gewandeld of gezwommen, of heerlijk geluierd bij het klooster.... ook nagepraat over alle ervaringen tijdens de lessen.... maar aan alles komt een eind en dus: in de vliegtuigen en naar huis!

Herinnering aan het kleurige en de dynamiek van de Waaiervorm onder de pijnbomen, het verstilde naar binnen keren van de QiGong boven zee, het witte klooster met de vrolijke oude zusters, de verlaten strandjes en rotskusten aan zee, waar we edelstenen zochten, vrouwtjes in Ibizaner klederdracht in de met bloemen bezaaide binnenlanden..... winter 2002 op Ibiza!!

 

avondstemming bij het klooster

 

 

Terug naar boven Terug naar reizenoverzicht Home Email Reisverslagen