Home

Over ons

QiGong

Jaarprogramma Cursussen

Workshops Nederland

Leesboek

Linken

Ervaringen

Email

 

Deze pagina maakt deel uit van de website van het LaoShan Centrum Holland

" Vakantie met een extra dimensie!
Verstilling en verdieping

Oostenrijk Mallorca Ibiza Duitsland Nederland "

 

 

Qigong en Rouwverwerking

"Breng je verdriet in het Licht"

                                                                                                          Maria Louise Kool
                                                                                                 LaoShan Centrum Holland
                                                                                                            
                                                                                                      Zutphen, 28 april 2001

Rouw...niemand ontkomt aan rouw in het leven. Soms een klein verlies, maar soms een heel groot, waarbij je het gevoel hebt dat je er nooit meer uit zal komen. Het kan om het verlies van een persoon gaan bij het sterven van iemand, maar ook het verlies van een vriendschap, huwelijk, familiebetrekkingen of van je gezondheid, je toekomstverwachtingen, het beeld dat je van jezelf had, je baan....we komen het opeens tegen en dan valt het niet mee!

Schrikken

Als eerste is er de schrik....een schok door wat je overkomt. Vaak komt verlies onverwacht. We denken nergens aan, want alles gaat toch prachtig totdat.....
Alleen al de schok van een gebeurtenis geeft vaak al lichamelijke, maar ook psychische klachten: we slapen slecht, we eten moeilijk, het zenuwgestel heeft een opdoffer gehad, onze handen trillen, we kunnen ons niet concentreren of vergeten van alles.... Door een schok kan het lichaam zo verstoord raken dat er allerlei functies in meerdere of mindere mate uitvallen. Het is niet voor niets dat kinderen die erg schrikken lekker lang op schoot genomen worden tot ze "van de schrik bekomen" zijn! Dat hebben ze nodig! Maar volwassenen ook!

Schrik, verdriet, boosheid, piekeren en angst.... Geven wij onszelf wel de tijd om daarmee kleer te komen, onze gevoelens te uiten en er gewoon te laten zijn? Of zetten wij al heel snel weer onze schouders eronder?

De 5 elementen

In de volgorde van de 5 Elementen binnen de Chinese Geneeskunde hebben we evenzeer te maken met boosheid - onrust (schrik) - piekeren - verdriet - angst : de 5 emoties die in de Chinese Geneeskunde gezien worden als functies van de 5 hoofd (Yin) organen. In dezelfde volgorde zijn dat lever - hart - milt - longen - nieren. Deze organen en hun specifieke inwerking op emoties beinvloeden elkaar ook nog. Ze voedden elkaar, versterken of verzwakken elkaar. Is een van de organen zwak, dan heeft dat zijn direkte invloed op andere organen.
In vele andere culturen wordt rouw direkt uitgeleefd, daar mag je je laten gaan! Maar wij, mensen van de westerse en vooral ook noordelijke wereld, houdenons om allerlei redenen in, terwijl de eigenlijke manier zou kunnen of zelfs zou moéten zijn om de droefheid werkelijk áán te nemen, te doorléven al is dat nog zo moeilijk en pijnlijk. Het is een afscheid nemen van dat wat je verloren hebt en uiteindelijk, maar dat is vaak veel en veel later ... in acceptatie en liefde loslaten. Voor het zover is, heb je een lange weg te gaan en het kan dus zijn dat je jezelf gaat forceren, dat je je gevoelens gaat wegdrukken of onder laat sneeuwen onder verstandelijke redenatie. Daarmee help je jezelf helaas niet verder.... verdrongen gevoel gaat ergens in het lichaam zitten. Het zet zich af en komt als lichamelijke of psygische klacht weer naar buiten!

In andere delen van de wereld zijn leven en dood - vaak door veel moeilijker levensomstandigheden - nog direkt verbonden met elkaar en rouw is daar heel normaal, hoort bij het leven: iedereen krijgt daar (veel) mee te maken. Rouw mag en moet dan doorleefd worden, maar ook: rouw wordt daar nog spiritueel doorleefd. Daardoor is er nog de mogelijkheid met je diepe rouw ergens heen te kunnen, het vertrouwen dat voor rouw een plaats is. En ook: mensen leven daar nog in verbinding met de natuur (hoe hard die soms ook kan zijn).... buiten zijn, de natuur voelen.

Emoties - ingehouden emoties - worden opgeslagen in het lichaam, en tasten vandaar ons energiesysteem aan. En hoewel bij de ene mens een gebeurtenis sterk zal inwerken op de ene psychische functie c.q. orgaan, bij iemand anders op een andere ..... alle organen, maar ook het gehele spierstelsel, de spijsvertering en het zenuwstelsel worden uiteindelijk meegenomen in een spiraal omlaag door de inwerking van de 5 elementen op elkaar. Het meridiaansysteem wordt verstoord, de chakra's ( onze energiebronnen ) raken uit balans. En dat maakt dat we ons er niet beter op gaan voelen! Maar gezond rouwen kan ánders zijn.....

Rouwen

De eigenlijke manier is dus om de droefheid werkelijk aan te nemen, te doorleven met alles wat daarbij hoort. Je kunt eigenlijk ook niets anders doen, want het verlies is definitief....je leven zal nooit meer hetzelfde zijn.
Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je je verlies eenvoudigweg niet aan kunt, dat het teveel is om te kunnen verwerken, dat je gewoon de weg niet weet, en ook dan ontstaan er vele lichamelijke en psychische klachten.
Hopelijk ben je sterk genoeg om jezelf een periode van echte rouw te gunnen, ook als anderen vinden dat het nu maar eens een beetje over moet zijn, dat je maar eens iets leuks moet gaan doen en nou net zoiets heb je niet nodig! Je zoekt naar mensen waarmee je je gevoel kunt delen zonder dat zij ingrijpen in het verloop van je rouwproces. Je zoekt naar een veilige plaats waar je gewoon een tijd mag "inzakken" totdat je je misschien van uit jezélf weer kunt oprichten, tot je een nieuwe kracht hebt gevonden.

De Zes Genezende Klanken

Tijdens de QiGongreizen, de kloosterweekends of de dagworkshops gaat de aandacht als eerste naar de voeten, zodat we weer stevig in de aarde komen te staan. Dat kunnen we doen door massage van de voeten, maar ook door invoeloefeningen, zoals de prachtige "Lotus"oefeningen. Lotusenergie brengt ons in contact met het goddelijke in onszelf, met de leegte en de stilte. Buiten in de natuur verbinden we ons dan vanzelf met die energie in ons en om ons heen.Een van de mooiste QiGongoefeningen is

" Het geheime Lied van de Zes Genezende Klanken". Een oefening die (in het begin) zittend wordt uitgevoerd en zo eenvoudig is dat werkelijk iedereen daar aan kan deelnemen.
Deze heel eenvoudige en rustbrengende QiGong Klankmeditatie reguleert in de volgorde van de 5 Elementen de organen van het lichaam en de daarbij behorende psychische functies. Het is een zacht zoemend laag zingen van klanken die horen bij een bepaald orgaan(paar) met zijn meridianen en daardoor dat orgaan/meridiaan en zijn gehele lichamelijke en psychische functioneren reguleren en weer in harmonie brengen met het geheel.
De handen liggen op het orgaan waarbij de warmte van je handen instralen naar binnen toe. Dat instralen van warmte wordt voorbereid door energieoefeningen zodat de handen sterk kunnen uitstralen en het gehele energiesysteem van het lichaam geopend is. Het hele lichaam, maar als eerste het middenrif (door het middenrif lopen een aantal meridianen), wordt van binnen én tot in de huid in een fijne vibratie gebracht. Lichaam en geest komen tot rust, omdat - in volgorde van de 5 elementen - de organen in harmonie komen. Daarbij kunnen we innerlijk speciale energievormen leren voelen in onderbuik, bekken en borst (wij dragen de Davidster in ons!), die zeer verwarmend en troostend zijn.Het is een zeer meditatieve rustige oefening zodat je werkelijk een tijdje echt voor jezelf bezig bent (in de groep of later thuis gewoon alleen), diep naar binnen gekeerd in de warmte en de omhulling van het eigen lichaam. Aansluitend - als het lichaam warm, behaaglijk en vibrerend is geworden - kun je een stille (ZEN)zitmeditatie doen, om zo lichaam en geest over te geven, los te laten. Ook het Kin Hin lopen (langzaam en meditatief lopen op het ritme van de ademhaling) helpt mee om de steen op onze maag vrij te maken (maagmeridiaanpunten) en onze voeten weer stevig in het hier en nu te brengen.

De Zes Genezende Klanken zijn er in het meditatieve zitten, maar ook staand met speciale eenvoudige QiGongbewegingen die horen bij de verschillende meridianen. Deze QiGongbewegingen zul je later in alle andere bekende QiGongvormen herkennen, omdat QiGong natuurlijk stééds werkt met het reguleren van alle organen!

Licht en Verwarmende energie

QiGongvormen zoals die o.a. in het LaoShan Centrum gegeven worden, zijn ook heel erg mooi om te doen. Het zijn geen droge technische oefeningetjes, maar prachtige series bewegingen die elkaar opvolgen. Het heeft iets van dansende armbewegingen, met schoonheid van binnen en van buiten, de zachte muziek is prachtig en rustgevend, het staan in de aarde sterk als een boom en losgelaten.
En vergeleken met TaiChi isQiGong veel eenvoudiger aan te leren en te onthouden: in QiGonglessen wordt een beweging meerdere malen vloeiend herhaald, zodat je " er in kunt groeien" en tot werkelijke meditatie kunt komen. En natuurlijk is een weekend of week in stille schoonheid en natuur een fijne combinatie met QiGong om intensief de levenstroom (opnieuw) te kunnen gaan ervaren.

De beweeglijke QiGong - zoals bijv. "18 Bewegingen" of "QiGong voor het Hart" (in de ruime zin van het woord) is bijzonder verwarmend. In ons klimaat alleen al hebben we veel behoefte aan warmte. Bij rouw echter heb je extra veel warmte nodig, geestelijk en lichamelijk! Het bewegen - en dus sporten en bewegen in het algemeen - zorgt voor een goede doorstroom in het lichaam, waardoor je lekker warm wordt en lekkerder in je vel gaat zitten. Door de extra aandacht en het voelen in de energiebanen (meridianen) en acupunctuurpunten wordt de doorstroom nog extra en speciaal gericht bevorderd en dat voel je!!
De "QiGong voor het Hart" is een bijzondere weg voor rouwverwerking. Deze Qigongvorm, die bestaat uit 5 prachtige beweegdelen en een aantal drukpuntmassages en meridiaanafstrijkingen, opent heel zacht de innerlijke ruimtes van emoties (inwerking in het hart en longengebied). Oefeningen gebasserd op het werk van Mansukh Patel en Hetty Draayer worden in dit geheel geintegreerd zodat we een werkelijke spirituele weg naar het Licht kunnen gaan.

Zeker bij diepe rouw lijkt alles in onszelf en om ons heen donker. We zijn de weg kwijt, we zijn volledig van slag, we kunnen niet meer genieten. Het lijkt of alle licht verdwenen is.
Maar natuurlijk is er in het leven ook een mooie lichte kant! Hetty Draayer, de meditatielerares waar ik vroeger kwam, zei altijd: "waar een sterke slagschaduw is, is óók een sterk licht".
De slagschaduw ligt aan je ene kant, en als wij de tegenwoordigheid van geest hebben om tijdens zware rouw in ieder geval ook naar de andere kant te kijken, ontdekken we de troostende lichtkant. Vreugde en pijn zijn beide aanwezig.

QiGong      "Breng je verdriet in het licht"

QiGong is als een bloeiende boom.... een en al licht, een en al levensenergie, dus vreugde. Ondanks ons verlies, onze rouw en onze pijn en woede, kunnen wij de stap nemen om schoonheid binnen te gaan. We brengen ons verdriet aan het licht. QiGong opent de ruimtes waar wij ons verdriet, onze woede, onze schrik hebben opgesloten. Dan komt het vrij. Gelukkig meestal langzaam, beetje bij beetje, zodat we ruimte genoeg hebben om aan onze vrijgekomen gevoelens werkelijk aandacht en liefde te kunnen geven. Met onze vrijgekomen en geaccepteerde gevoelens bewegen wij in de schoonheid van Qigong, in onze eigen innerlijke schoonheid: we brengen ons verdriet in het licht!

Meditatie en beweging van het lichaam kunnen ervoor zorgen dat onze energie weer gaat stromen. Dat wij weer ruimte krijgen om ons te uiten en vrij te worden, zodat er nieuwe wegen voor ons open kunnen gaan. Dat het stil in ons kan worden, zodat wij in liefde om kunnen zien naar wat was. Dat wij lekker warm en tintelend in ons vel zitten in het hier en nu van dit moment, terwijl het verleden daarin zijn eigen plek mag hebben en nooit vergeten hoeft te worden. Dat wij weer in verbinding komen met de natuur om ons heen zodat wij daaruit troost en nieuwe kracht kunnen putten.

 


Samen

En zoals wij iedere keer in onze groepen waarnemen:
"een mens die zich ruim en goed voelt van binnen, voelt zich ook ruim en goed om zich heen, voelt zich ruim en goed met de ánder".
En dat is in de groepen heel goed te merken! Met andere mensen samen Qigong doen, brengt de troost, de opvang en de steun die je juist nu in het doorleven van je verdriet nodig hebt. Brengt de acceptatie van ieders unieke persoonlijkheid, en ook de gezelligheid en het - ondanks alles - samen kunnen lachen. Maar samen stil zijn is misschien wel het allerbelangrijkste wat we elkaar kunnen bieden. Daarom ligt in onze weekendworkshops het accent ook op stilte, en minder op uitwisseling van gedachten en ervaringen.

 

 

Dit artikel werd door Maria Louise Kool geschreven
ter gelegenheid van de door haar gegeven workshop "QiGong en Rouwverwerking"
op het landelijk symposium van de Stichting Elisabeth Kübler Ross op 5 Mei 2001.

Weekends en Midweken Meditatie en QiGong
Nederland

Spirituele Gezondheidweken
Ibiza en Mallorca
Oostenrijk, Duitsland Nederland

 

Klik hier voor informatie over de workshops

workshops

 

Terug naar boven Terug naar reizenoverzicht Home Email Reisverslagen