Home

Over ons

QiGong

Jaarprogramma Cursussen

Workshops Nederland

Leesboek

Linken

Ervaringen

Email

 

QIGONG EN NATUUR ......VAKANTIES MET EEN EXTRA DIMENSIE !

" QiGong en Natuur " vakanties .... weer vrij doorademen in stille prachtige natuurgebieden, verblijven in de schoonheid van hele bijzondere lokaties, gezelligheid en warmte ondervinden in kleine groepen waar je ook gewoon jezelf en alleen mag zijn, bewegen om lichaam en geest weer in harmonie te brengen......voor alle leeftijden Qi Gong en Natuur ....vakantie !

 

Mijn ervaring met QiGong tijdens een burnout.

Vorig jaar heb ik een seizoen de QiGonglessen van Maria-Louise gevolgd. Ik heb dat destijds als zeer ontspannend ervaren. Door omstandigheden kwam het er niet van om in september weer mee te draaien.Sinds begin december ben ik thuis: opgebrand, hyperventilatie, moe, prikkelbaar, slecht slapen, geen concentratie en wat ik zelf het ergste vind: het voelt alsof ik geen controle meer over mezelf heb. Ik kreeg de kans om nog 3 lessen QiGong bij het LaoShancentrum mee te draaien en dat wilde ik erg graag.
Tijdens de eerste les vond ik de bewegingen erg ontspannend om te doen. Het kostte me wel veel moeite om op mijn ademhaling te letten. Toen ik er zo bewust mee bezig was besefte ik eigenlijk pas hoe oppervlakkig en schokkend mijn zuurstof werd aangevuld. Aan het eind van de les had ik een heel apart gevoel dat ik het beste kan omschrijven als: " ik voelde mij weer als één geheel " . De rest van de dag voelde ik me rustiger dan de periode daarvoor, dichter bij mijn eigen ik.
Een week later de tweede les .... na een aantal bewegingen gingen we ons losschudden: een heerlijk gevoel, maar ik merkte al meteen waar mijn "probleem" zat: hoofd en schouders zaten als een blokje op de rest van mijn lijf. Mijn schouders waren gevoelig "ik heb ook veel op mijn schouders op dit moment".
Wat ik wel erg fijn vond was dat mijn ademhaling soepeler ging, minder schokkerig.
Er was ook een oefening waarbij werd gezegd "in je eigen centrum blijven" . Nou, dat ging dus heel moeilijk voor mij, ik was er steeds uit. Precies zoals het de laatste jaren al met me ging, steeds buiten mezelf rennen. Ik vond het een hele ervaring dat dat er zo uitkwam. Voor mezelf heb ik gemerkt dat ik rustiger wordt van QiGong en dat ik dichter bij mezelf kan komen. Ik let nu meer op mijn ademhaling en eenvoudige oefeningen doe ik thuis, in ieder geval om de hyperventilatie tegen te gaan. Ik ga zeer zeker in september verder met de lessen, jammer dat er een paar maanden tussen zitten.

Cursusdeelneemster
Zutphen

 

Stresspreventie met QiGong
door Peter van Rosmalen

 

Afgelopen zomer (2001) heb ik deelgenomen aan een week Qigong te Obervellach in Oostenrijk, nadat ik een proefles Qigong had bijgewoond bij Gerhard in Apeldoorn.
De manier waarop ik in aanraking kwam met Qigong was eigenlijk toevallig. Ik was op zoek naar "iets" wat mij innerlijke rust kon geven en iets waarbij ik kon bewegen. Ik wilde immers ook wat aan mijn conditie doen, in de wetenschap dat een gezonde geest in een gezond lichaam huist. Aangezien ik best een job heb met een hoog stressgehalte ben ik mij er terdege van bewust dat ik af en toe gas terug moet nemen.
Ik had al diverse workshops, meditatievormen geprobeerd en "het" niet gevonden. Ik realiseer mij dat dit aan mij ligt omdat er namelijk veel mensen zijn die er ongetwijfeld wel hun rustpunt vinden. Na een zoektocht op het web kwam ik op de site van het LaoShan Centrum terecht met iets over Qigong. Nooit van gehoord en nieuwsgierig als ik ben de informatie gelezen en de belangstelling was gewekt. Vol verwachting maar ook met een gevoel van zou dit "het" zijn vol goede moed begonnen aan de proefles.
Na 10 minuten was ik om. De sfeer en de wijze waarop Qigong je pakt is fenomenaal. Zonder enige oefening was ik in staat grotendeels mee te doen en wat heel belangrijk was te voelen w at Qigong met je doet. Ik ervaarde dat mijn gespannen gevoel van mij afviel en dat de ogenschijnlijk langzame doelloze bewegingen "iets" met je doen. Juist dit "iets" was wat ik zocht. Ik merkte dat de combinatie van "bewegend mediteren" de vorm was om bewust aan je gezonde geest te werken en dat het op een onverklaarbare wijze ook een gunstige uitwerking heeft op je mentale gesteldheid. Verbaasd constateerde ik dat Qigong zowel rustgevend en relativerend werkt.
Een collega van mij die tegen de burn out aan leunde en dus de waarschuwingen van zijn lichaam negeerde, heb ik Qigong geadviseerd en mijn ervaringen met hem gedeeld. Hij deed wat lacherig en refereerde aan al die Chinezen die in de buitenlucht ogenschijnlijk een soort slowmotion dansje uitvoeren.
Onlangs heb ik hem nog gesproken toen hij bij de haptonoom vandaan kwam. Van hem had hij het advies gekregen om eens iets met Qigong te doen: dit was namelijk een prima middel om de burn out te bestrijden. In de wetenschap dat toeval niet bestaat heb ik hem nog veel geluk gewenst.

Peter van Rosmalen
Amsterdam

Terug naar boven Home Terug naar Reizen Email Reisverslagen