Home

Over ons

QiGong

Jaarprogramma Cursussen

Workshops Nederland

Leesboek

Linken

Ervaringen

Email

 

Deze pagina maakt deel uit van de website van het LaoShan Centrum Holland

Bezinningsweken en weekends met Meditatie en QiGong

" Vakantie met een extra dimensie!
Verstilling en verdieping

Oostenrijk Mallorca Ibiza Duitsland Nederland "

 

 

Artikel LaoShan Centrum Holland
tijdschrift Bechterew Patientenvereniging Vlaanderen
lentenummer 2001

 

QIGONG

"BEWEGEN VOOR GEZOND LEVEN"

 

We weten allemaal wel dat een mens zich pas goed kan voelen als het denken niet steeds de overhand heeft. Wanneer we voortdurend " in ons hoofd" zitten, raakt ons energiesysteem al snel uit balans. Als eerste reageren wij daarop met te gejaagd en te hoog ademen, onze huid en onze spieren spannen zich en onze organen krijgen daardoor te weinig doorbloeding, dus ook te weinig zuurstof. We voelen ons niet meer prettig. En als dat te lang duurt, ontstaan er vaste blokkades in het lichaam, waardoor wij niet meer goed kunnen functioneren en ziek worden.

Morbus Bechterew

De ervaring heeft geleerd dat ook de alternatieve geneeskunde een belangrijke bijdrage aan de therapie voor de Ziekte van Bechterew kan leveren, zoals bijvoorbeeld de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Zij gaat bij de beoordeling van het ziektegebeuren, het ontstaan en het verloop ervan, van een fundamenteel ander uitgangspunt uit dan de westerse geneeskunde. Deze ziekte, zoals eigenlijk iedere aandoening, ontstaat wezenlijk uit de energiebalans van het menselijk lichaam, wat betekent: er is een permanente disharmonie of blokkade ontstaan in de energiestroom (door invloeden van binnenuit of van buitenaf). Het ziektebeeld van Bechterew is volgens de TCM derhalve een secundair verschijnsel. Er aan vooraf gaan ernstige storingen in de meridianen ( energiebanen in het lichaam).

Zoals we misschien wel weten is een energetisch evenwicht van de Yin en Yang energie in het menselijk lichaam voor de gezondheid van de mens verantwoordelijk. Bij Bechterew echter is een verstoring ontstaan van dit evenwicht, er is overwegend Yin. Het Yin betekent hier: "koude, vochtigheid, sterke structuuropbouw en vormbouw ". Bij Bechterew, maar ook bijvoorbeeld bij het ontstaan van kanker, neemt de Yin energie in de Yin Meridianen zo sterk toe dat de Yin energie stagneert, omdat er geen Yang energie (=warmte) aanwezig is om de Yin in beweging te brengen. Het Yin materialiseert zich, er ontstaat vormbouw (tumor, verbening).

Een behandeling van deze energetische storingen heeft wezenlijk resultaat met doelgerichte Acupunctuur, dieet en QiGongoefeningen. De acupunctuur kan in vele gevallen het ziekteverloop tot stilstand brengen en tot vermindering van pijn leiden, waardoor het medicijngebruik verminderd kan worden of soms zelfs helemaal weggelaten kan worden. Aan te bevelen is ook een dieet met overwegend Yanghoudende voedingsmiddelen (bijv. volkoren rijst, gierst, volkorenbrood, gember in kleine hoeveelheden in alle maaltijden....). Men zou zeker een aantal dingen moeten vermijden: vakensvlees, witbrood, vette kaas, alkohol, suiker....maar ook alle z.g. rauwkostdieeten met koudbereide groenten. Deze koude etenswaren (of dranken, uit de ijskast bijvoorbeeld!) belasten de energiehuishouding omdat warmte-energie (Yang-energie) nodig is om ze op te warmen.

 

Wat betekent Qigong voor de Ziekte van Bechterew?

Een belangrijke faktor bij de behandeling van de Ziekte van Bechterew is de bewegingstherapie. Wat betreft deze beweegfaktor in de behandelingsstrategie kan Tai Chi, maar zeker de 3000 jaar oude Chinese Adems- en Bewegingsleer QiGong, die berust op de basis van de TCM, een wezenlijke bijdrage leveren. QiGong activeert de zelfgenezende krachten van het lichaam, ze lost energieblokkades op en leidt tot diepe ontspanning van lichaam en geest. Door de zachte rondspiralende en elastische bewegingen worden de pezen, banden en bloedvaten op bijzondere wijze verzorgd. De musculatuur (spierenstelsel) ontspant zich en het funktie vermogen van de gewrichten blijft bewaard, wordt weer beter of keert terug. Het slow-motion uitvoeren van de bewegingen is verbonden met een innerlijk leiden, innerlijke waarneming en concentratie, waardoor de geest tot rust komt en een gevoel van warmte, van welzijn en innerlijke schoonheid ontstaat.

Bij QiGong wordt speciaal gelet op het reguleren van het lichaam en de adem. Daartoe worden alle gewrichten licht gerekt en de wervelkolom steeds rechtop gericht en licht gestrekt ( ook de halswervels ). Deze voortdurende controle van de rechte lichaamshouding is juist voor Bechterewpatienten van groot belang! De ademregulatie, die verbonden is met de bewegingen, werkt daarbij eveneens harmoniserend op de funktie als ook op de energetische verhoudingen van de organen in. Regelmatig beoefend voorkomen de QiGongoefeningen ook Osteoporose.

De GGD in Groningen heeft een onderzoek onder meer dan 7000 50plussers gedaan naar de gezondheidsconditie onder ouderen, zo meldt het SeniorenMagazine in het herfstnummer 2000. "De meeste ouderen hebben een slechte conditie! Hoofdoorzaken: een ongezonde leefwijze en vooral .....veel te weinig beweging! De nieuwste onderzoeken naar lichaambeweging wijzen uit dat 60 tot 70% van alle huis- tuin- en keukenkwaaltjes het gevolg zijn van een sterk verminderde spierkracht bij onze plussers!" (citaat)

Echter ook voor de jongere mens is bewegen een levensbelangrijke noodzaak!
Regelmatig intensief bewegen is namelijk ook een goede preventie en soms ook remedie tegen bijvoorbeeld kanker, chronische ziekten, botontkalking enzovoort, zoals internationale wetenschappelijke onderzoeken recent hebben bewezen. Het ziekteproces kan voorkomen, afgeremd of verlicht worden, bijvoorbeeld bij fibromyalgie of reuma en reumatische aandoeningen zoals Bechterew.
In China is dat al eeuwen algemeen bekend. Miljoenen mensen doen dagelijks in de buitenlucht hun prachtige en heilzame oefeningen en de zeer ontspannende en rustgevende Guolin QiGong bijvoorbeeld wordt in de Chinese klinieken intensief aangewend ter preventie en genezing van kanker! De Reumastichting, de Hartstichting, de Nederlandse Kankerbestrijding, de Patientenverenigingen voor Arthrose en voor Fybromyalgie, fysiotherapeuten en sportartsen.... van de noodzaak tot regelmatig bewegen is iedereen unaniem overtuigd!

Waarom zou je die noodzaak niet combineren met het genieten van schitterende rustgevende muziek, met vloeiend en ontspannen bewegen in prachtige elkaar opvolgende oefeningen die tevens appelleren aan de menselijke behoefte aan schoonheid? Chinese QiGongoefeningen in een rustig tempo, die ook hier in het Westen voor iedereen mee te volgen en aan te leren zijn.....! 
QiGong is een heel subtiele en sierlijke kunstzinnige bewegingsvorm, waarbij de spieren en gewrichten intensief getraind worden, maar op zo'n zachte manier dat blessures vrijwel niet mogelijk zijn: je eigen individuele grenzen aanhouden en respecteren staat voorop! En ongemerkt wordt het lichaam soepeler, de doorbloeding komt intensief op gang, de huis gaat tintelen en je voelt je weer vitaler. Heerlijk is het ook te ontdekken dat er een " sport " is die ook jij kunt beoefenen....en weer de gezelligheid ondervinden van het samenzijn met andere mensen en gewoon mee kunnen doen!

Nog idealer is natuurlijk de QiGongcursus tijdens je vakantie : een intensieve periode om het lichaam en de geest weer in harmonie te brengen!
Buiten in de onbedorven natuur van het hooggebergte of in de mediterrane zon werkt de schoonheid, de zuiverheid en de kracht van de natuur sterk mee aan het proces van herstel, regeneratie en tot rust en op krachten komen. Voor spieren en gewrichten is ons klimaat nou eenmaal niet altijd het beste! En dan tijdens die lange heerlijke vakantiedagen tweemaal - vroeg in de ochtend en s'avonds aan het eind van een dag in de natuur - in een rustige en gezellige groep QiGong beoefenen...je komt als een ander mens weer terug!

 

Maar wat is nou QiGong precies?

 

foto: QiQong in de bergnatuur

QiGong bestaat uit stille heilgymnastische oefeningen of uit een opeenvolging van zachtvloeiende sierlijke bewegingen op prachtige peotische Chinese muziek. Je leert langzamerhand (weer) moeiteloos ontspannen op het ritme van de ademhaling. Het rustige doorademen zorgt voor een herbieuwde toevoer van zuurstof en een regeneratie van het hele lichaam. Rug, nek en schouders, spieren en gewrichten worden zachtjes, maar intensief getraind en opnieuw doorbloed. En door het steeds licht door de knieen gaan, wordt het lymfesysteem en de bleodbaan vanuit de liezen doorgepompt.
Heel speciaal aan QiGong is de aandacht voor de acupunctuurpunten en het verloop van de meridianen in het lichaam. Door het (her)openen van deze energiebanen en punten in het lichaam (meridianen en acupunctuurpunten) worden de organen geactiveerd en gereguleerd: het hele lichaam wordt tot in de huid gevitaliseerd en een algemeen gevoel van rust en welzijn ontstaat.
Tegelijkertijd komen we weer in contact met de rust en stilte in onszelf. Als wij weer leren om te ademen en te leven vanuit de diepte van onze onderbuik en bekkenschaal, om te gronden in de aarde, wordt ons hoofd leeg en onze stemming rustig en plezierig. We hebben dan minder last van spanningen, emoties en onrust, en dat is een voorwaarde voor gezond zijn!

 

foto: QiGong voor het Hart (Maria Louise Kool)

Kwestie van doen!

Eenmaal weer thuis, op je werk of waar je ook bent, kunnen de mooie eenvoudige oefeningen dagelijks kort gedaan worden om een optimaal effect op lichaam en geest te verkrijgen. Speciaal s' morgens na het opstaan (zomers in de vrije natuur) is QiGong een ideale manier om de nieuwe dag te beginnen en je te herinneren dat dit je levenskunst is! En als je binnen oefent... rustige muziek kun je natuurlijk ook zelf aanschaffen, zodat je thuis fijn kunt oefenen. In de lessen werk je met elkaar in een fijne gezellige sfeer waarin afwisselend stilte en menselijke warmte in gelijke mate belangrijk zijn.

 

 

Het LaoShan Centrum organiseert speciale " QiGong en Natuur " vakantiecursussen in Ibiza, Mallorca, Oostenrijk, Duitsland en Nederland. Stille kloosters ....het zijn altijd hele bijzondere krachtplaatsen, waar al vele mensen gedurende de afgelopen eeuwen ervaren hebben dat hun gezondheid positief beinvloed wordt.
Geneeskrachtig water, de zuivere berglucht, de zuidelijke zon.... en zelf je aandeel leveren door Meditatie en bewegen met QiGong.

 

 

Terug naar boven Terug naar reizenoverzicht Home Email Reisverslagen