Home

Wij

QiGong

Reizen Cursussen

Workshops

Opleiding

Leesboek

Linken

Reisverslagen

Email

 

Deze pagina maakt deel uit van de website van het LaoShan Centrum Holland

" Vakanties met een extra dimensie! Oostenrijk Ibiza Duitsland en Nederland"

 

LaoShan QiGong Weekend

Opnames KRO TV "Markant Nederland"


Huize Elizabeth
Denekamp 9-10 juni 2001

                                                                                                                                                door Paul Grefte
                                                                                                                                                
Foto's Paul Grefte

Maria Louise Kool en Gerhard Kustrung organiseerden een QiGong weekend in Huize Elisabeth, onderdeel van de Rooms-katholieke St. Nicolaasstichting: een klooster met daaromheen o.a. aanleun woningen, een kinderopvanghuis e.d.
Op zaterdag 9 juni was het om 10 uur verzamelen in de hal. Kennismaken met Maria Louise en Gerhard, met wie ik tot dan toe alleen via telefoon en internet contact had gehad, en natuurlijk de groep. Altijd weer een verassing hoe zo' n groep er uit ziet. Voor een groot deel bestond hij uit leerlingen van LaoShan uit Zutphen en Apeldoorn.

Het bijzondere aan dit weekend was dat er door de media veel aandacht werd besteed. Ik werd in de week ervoor al telefonisch geinterviewd door een journaliste van de streekkrant Tubantia over wat TaijiQuan en QiGong is. Dit stond vrijdags van tevoren in de krant. Zondagavond werd ik nogmaals gebeld om te vragen hoe het weekend was. Dit stond maandagochtend met een foto, zaterdags genomen, in de krant. Daarnaast was er een filmploeg van de KRO die opnames maakte voor het programma Markant Nederland. Een persoon werd tijdens de opnames gevolgd en geinterviewd. De uitzending was 24 juli om 17.35.

Het programma van het weekend bestond uit Guolin Qigong (loopmeditatie), Zes Genezende Klanken, Kin Hin (Zen loopmeditatie), 18 QiGongbewegingen en QiGong voor het hart. Ik was vooral benieuwd naar de 18 Qigongbewegingen omdat ik die zelf ook in mijn groepen doe volgens Gary Khor. Deze versie bleek veel verfijnder te zijn en beviel mij prima. Helaas hebben we ze niet alle achttien kunnen doen in het weekend. Ze zijn zo verfijnd dat ik er weinig van onthouden heb, maar het heeft wel tot gevolg dat ik mijn versie nu verfijnder uitvoer. We deden ze aan het Almelo-Nordhornkanaal. Aan de overkant van het kanaal liep een fietspad. De reactie van een langsfietsende man naar zijn vrouw: "wat bunt dat veur rare fratsen!". Je baart nog steeds opzien met QiGong!

De filmploeg was ook aanwezig. We deden wolkenhanden. Draai ik naar links en kijk ik zowat in de cameralens die op zich op zo' n 30 cm schuin achter mij bevond. De cameraman maakte schijnbaar een opname van mijn handen. En ik maar goed in mijn hand blijven kijken zodat ik niet de neiging zou hebben om in de lens te kijken, dat staat zo stom. Ik probeerde maar om zo mooi mogelijk te bewegen om er een mooie opname van te maken. De cameraman deed vaker veel moeite om mooie, creatieve opnames te maken. Ik ben benieuwd 24 juli.....

Hierna vertrok de cameraploeg en waren we onder ons. Ze hadden voor die tijd ook nog opnames in de kapel gemaakt waar wij met de Zes Genezende Klanken bezig waren. s' Zaterdagsavonds miste ik de gezellige avond. Door een misverstand was er alleen koffie en thee. De meesten gingen ook al vroeg naar bed. Dus om halfelf was er al niemand meer beneden. Zondagsochtends deden we QiGong voor het hart. Dit was een lange en intensieve vorm. Ik ben op een bepaald moment met zere benen gestopt. Vlak daarna kwamen wat emoties los, dus emotioneel raakte deze vorm mij behoorlijk. Na het middageten deed Maria Louise Vliegende Gans Qigong om emoties af te voeren. Daarna nog een zittende meditatie binnen (we hebben het grootste gedeelte van het programma buiten kunnen doen) waarna het weekend werd afgesloten en we afscheid namen.

Ik vond het een boeiend weekend. Het was voor mij heel goed om weer eens als deelnemer in een groep te staan. Je hebt dan veel meer ruimte om te ervaren. Ik heb ook gemerkt hoe moeilijk het kan zijn om iets nieuws aan te leren. Ervaringen die ik in het lesgeven, naast nieuwe stof, goed kan gebruiken. Verder de boeiende contacten zoals met Ria die vier jaar in Japan had gezeten en les had gehad van een Japanse en een Chinese meester.
Wat mij betreft, voor herhaling vatbaar.

Paul Grefte

 

Terug naar boven Home Terug naar Reizen Email Reisverslagen

 

 

Keywords: QiGong Chi Kung Tai Chi Meditatie workshops klooster cursussen cursuscentrum gezondheid spirituele ontwikkeling