Terug

Deze pagina maakt deel uit van de website van het LaoShan Centrum Holland

Bezinningsweken en weekends met Meditatie en QiGong

" Vakantie met een extra dimensie!
Verstilling en verdieping

Oostenrijk Mallorca Ibiza Duitsland Nederland "

 

Basisprincipes QiGong

Basis van Qigong is altijd het juiste zitten, het juiste staan. Dat noemen we "het lichaam reguleren" .
In het staan met name worden de benen natuurlijk extra getraind. Het ouderdomsproces begint namelijk in de benen ( been-instabiliteit, been-zwakte )en QiGong wil juist dat ouderdomsproces tegen gaan en zelfs teruggaan naar de elasticiteit van de jeugd. Het staan neemt dus een belangrijke plaats in bij de oefeningen:

Voeten zijn op heupbreedte, de knieen licht gebogen, de benen iets naar buiten gedrukt zodat de buitenzijde van voeten, benen en heupen geactiveerd wordt ( uitstroom yang-energie) en de binnenzijde van de voeten en benen open is voor de yin-energie.
De taille ( derde lendewervel, acupunctuurpunt MingMen, activering nieren) is naar achter losgelaten en ontspannen, zodat de rug eindelijk "recht" is en de onderrug vanzelf elastisch naar beneden uithangt: het stuitje komt daardoor iets tussen de benen door naar voren en de bekkenbodem is licht aangespannen, onderbuikspieren licht gecomprimeerd.
Tussen beide schouderbladen laat je van binnen naar buiten los in de huid van de rug, zodat die iets naar achteren en daarna naar links en rechts uitdijt en er ruimte komt onder de oksels. De energie stroomt dan vrij door langs de binnenkant van de armen tot in je handen en gaat daar diep het "LaoGongpunt" binnen ( acupunctuurpunt ) in het midden van je handpalm. En vandaar spreidt de energie zich door je hele hand rondom, door alle vingers en de ruimte tussen alle vingers en door de open vingertoppen uit richting voeten, richting aarde. Handen zijn licht gestrekt.
Vanuit het stuitje voel je de rechte lijn van de wervelkolom wervel voor wervel omhoog gaan en door de kruin van het hoofd ( tamelijk achter op het hoofd) uit tot hoog boven je aan de hemel. En het hele lichaam hangt uit langs en om die lijn naar je voeten, naar de aarde. De zwaarte van het bekken doet de wervelkolom naar beneden toe uithangen terwijl de huid van achterhoofd en nek naar boven toe gestrekt is. Kin hangt daardoor ontspannen richting borstbeen.
Ogen diep ontspannen, ademhaling in de onderbuik.

Het bewegen van de armen en handen:

Bij het bewegen van de ledematen worden de meridianen ( energiebanen ) geactiveerd. Daarom is bewegen niet alleen belangrijk voor het trainen van spieren en gewrichten, maar ook voor het doorstromen van de meridianen ( orgaanfuncties ). In de handen stromen de meridianen vanaf en tot in de vingertoppen. Bij het bewegen zullen we dan ook steeds met ons voelen afwisselend in alle vingers zijn.

Inademend hebben we bijv. ons voelen in de driekhoek duim-wijsvinger ( de tijgermond : long- en dikkedarmeridiaan ) en het polsbot aan de binnenkant van de hand en bij het wisselen naar de uitademing en het zinken van de handen voelen we door de middelvinger (pericardium meridiaan), ringvinger (drievoudige verwarmer) heen naar de pink en de pinkkant van de hand ( hart- en dunne darmmeridiaan ) tot in de pols aan de buitenkant van de hand. Bij het volgende wisselen van adem en het weer stijgen van de handen voelen we de gehele weg via iedere vingertop weer terug tot in duim-wijsvinger. Zo worden alle meridianen van hand en arm beurtelings sterk aangesproken omdat er een voortdurend heen en weer gaan is in het voelen via alle vingertoppen en vingers. Aangezien in de hand, onderarm en elleboog "de 5 antieke punten" liggen (belangrijke acupunctuurpunten) is er een direkte werking te verwachten op lichaam en geest.

Het bewegen van voeten en benen:

Het steeds weer zinken en iets stijgen in de benen activeert niet alleen de lymphebaan (liezen), maar ook de bloedsomloop en de beenmeridianen. Ook hier liggen de 5 antieke punten in voet, onderbeen en knie. Door het gronden en de aandacht in de voeten worden ook deze punten geactiveerd.

Het draaien van taille en hoofd:

In veel oefeningen wordt de taille gedraaid. Dat betekent: bekken en knieen blijven zwaar in de aarde verworteld naar voren gericht staan, terwijl het lichaam in de taille draait. Daarmee wordt acupunctuurpunt Ming Men ( derde lendewervel ) geactiveerd, maar ook de Shu punten van de nieren ( acupunctuurpunten op de blaasmeridiaan). Gelijktijdig wordt door de draaibeweging inwendig darmen, lever en milt gemasseerd.
Wanner het hoofd draait, activeer je daarmee de acupunctuurpunten langs de schedelrand en in de halsspieren (spijsverteringspunten) en vooral ook dazhui ( 7de nekwervel) en het dingshuanpunt vlakbij. Beide punten werken preventief en therapeutisch in op het ademhalingssysteem.

QiGongvormen:

Er zijn vele verschillende QiGongvormen. Een vorm is een afgesproken serie bewegingen, die een speciale werking beoogt. Bij de QiGongvormen die een bepaald gebied extra benadrukken, zullen we dus in de handen en voeten ook extra bepaalde vingers (tenen) blijven voelen. Als we de "Qigong voor het Hart" doen zullen we dus tijdens alle bewegingen vooral in de kleine vingers en die buitenzijkant van de hand blijven voelen. Als we echter "QiGong voor de Longen" doen blijven we vooral in duim-wijsvinger. Zo kun je de therapeutische werking van je beweging zelf extra richten! Toch zal iedere "speciale" vorm wel degelijk in zijn bewegingen ook de andere organen betrekken!
De QiGongvorm TaiChiQiGong 18 Bewegingen (deel I en II) volgen de complete 5 elementen en hebben vooral een verwarmende effect (yang-energie) hetgeen belangrijk is in het koude en natte noordelijke klimaat.
Extra aandacht is er voor de ogen omdat de ogen verbonden zijn met beide zenuwstelsels en ontspannen ogen dus een direkte positieve werking hebben op zowel lichamelijk als psychisch functioneren van de mens.

De ademhaling:

Het aanspannen en ontspannen, het strekken en weer centreren, het naar buiten en naar binnen gaan, iedere beweging is gekoppeld aan de ademhaling. De inademing is licht en als vanzelf, de uitademing is lang en bewust, waardoor je door het lichaam heen kunt loslaten naar de aarde. Tijdens de adempauzes tussen in- en uitademing vindt de wisseling van Yin naar Yang en van Yang naar Yin plaats ( en wisselen we via de vingertoppen ), de energie is dan heel langzaam stromend en de beweging is dan eveneens heel langzaam.

 

ADEM LICHAAM GEEST

de eenvoud van het zich (weer) openen

 

Terug